De hoorzorg in Nederland is goed. Voor veel gehoorproblemen is er een passende oplossing die uw zorgverzekering voor een deel vergoedt. In een protocol is dan bepaald welk toestel past bij uw hoorprobleem en waar u recht op heeft. U kunt ook kiezen voor een hoortoestel dat u zelf betaalt.
Zo komt u tot het juiste hoortoestel
De hoorzorg in Nederland is goed. Voor veel gehoorproblemen is er een passende oplossing die uw zorgverzekering voor een deel vergoedt. In een protocol is dan bepaald welk toestel past bij uw hoorprobleem en waar u recht op heeft. U kunt ook kiezen voor een hoortoestel dat u zelf betaalt.
Stel een bezoek aan de audicien niet uit als u klachten heeft. Hoe eerder u aan een hoortoestel begint, hoe meer plezier u ervan heeft.
Stap 1. Voorbereiding
Bezoek www.hoorwijzer.nl. Kijk op de websites van verschillende audiciens en vergelijk.
Bereid de afspraak voor en bedenk in welke situaties u een hoorprobleem heeft. Schrijf dat op. Neem iemand mee: twee horen er meer dan een.
Ga na wat u belangrijk vindt: wilt u bijvoorbeeld een audicien dichtbij, ruime openingstijden, telefonische of online afspraken?
Vraag in uw omgeving naar ervaringen met audiciens en hoe het is om voor het eerst een hoortoestel te dragen.
Ga na of de audicien een contract heeft met uw zorgverzekeraar, bekijk de polisvoorwaarden en het reglement Hulpmiddelen van uw zorgverzekeraar. Zo weet u hoe hoog de vergoeding zal zijn.
Stap 2. Kennismaking en hoortest
Bespreek uw ervaringen met uw gehoor met de audicien en vertel wat uw wensen zijn.
U doet een hoortest en vult een vragenlijst in.
Als het nodig is, stuurt de audicien u door naar een KNO-arts of audiologisch centrum.
Stap 3. Keuze hoortoestel
Aan de hand van de uitkomsten van de hoortest en uw wensen kiest u samen met de audicien een hoortoestel.
Vraag aan het einde van het gesprek om een duidelijke offerte.
Uw zorgverzekering vergoedt het toestel voor een deel of u betaalt alles zelf. Bespreek dit met uw audicien, denk goed na over de voor- en nadelen van uw keuze.
Stap 4. Proefperiode en aanschaf
De audicien legt uit hoe u het hoortoestel moet gebruiken en onderhouden.
U start gratis een proefperiode van ongeveer 8 weken en zit dan nog nergens aan vast. Bevalt het toestel niet? Dan kijkt u samen met de audicien of een aanpassing of een ander toestel nodig is.
Bent u tevreden over het hoortoestel? Dan koopt u het. De audicien regelt de vergoeding van uw zorgverzekeraar en u betaalt de eigen bijdrage. Valt uw toestel buiten de verzekering, dan betaalt u het hele bedrag aan de audicien.
Stap 5. Nazorg en service
Als uw zorgverzekeraar uw hoortoestel vergoedt, krijgt u ook 5 jaar nazorg en service.
Koopt u een hoortoestel buiten uw zorgverzekering, dan maakt u met de audicien afspraken over de nazorg, service en de kosten daarvan.
Ga na of u uw hoortoestellen tegen verlies en/of diefstal wilt verzekeren.
Tip! Is iets niet duidelijk? Blijf steeds vragen stellen.
Uw zorgverzekeraar betaalt 75% van de kosten vanuit de basisverzekering. De overgebleven 25% is uw eigen bijdrage. Deze bijdrage kan worden vergoed als u aanvullend verzekerd bent. Heeft u uw eigen risico nog niet gebruikt? Dan kan uw zorgverzekeraar dit van uw vergoeding afhalen.