Gevolgen van gehoorverlies
Gehoorverlies leidt tot een verminderd spraakverstaan in dagelijkse situaties. Het zorgt voor een vertraagde spraak- en taalontwikkeling bij kinderen. En het verhoogt de kans op cognitieve achteruitgang en dementie. Inzet van hoortoestellen is een effectieve interventie bij gehoorverlies. Hiermee kunnen problemen als gevolg van de slechthorendheid beperkt of zelfs voorkomen worden. Inzet van hoortoestellen wordt bij gehoorverlies daarom altijd geadviseerd. Een hoortoestel zorgt ervoor dat u weer veel beter kunt horen en dat hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor het horen en verstaan, niet ontwend raken aan het horen van geluiden. Hierdoor is het belangrijk om bij een verminderd gehoor niet te wachten met het gebruiken van een hoortoestel.
Hoortoestellen verbeteren welbevinden
Slechthorenden die een hoortoestel dragen geven aan dat hun psychisch en sociaal welbevinden is verbeterd. Hierbij worden zijn betere relaties met familie en positievere gevoelens over zichzelf genoemd. Ook ervaren hoortoestelgebruikers een verbeterde mentale gezondheid en voelen zich onafhankelijker en zekerder. Ook zijn zij meer zelfredzaam.
Hoortoestellen: niet altijd dé oplossing
Belangrijk om te realiseren is dat hoortoestellen niet altijd volledige compensatie leveren van het gehoorverlies. Een verminderde functie van het binnenoor leidt tot mindere kwaliteit van de geluidswaarneming, waardoor het spraakverstaan in complexere situaties lastig blijft. Een hoortoestel kan helaas niet herstellen wat stuk is in het oor. Het blijft een hulpmiddel.
Gelukkig bestaan er aanvullende hoorhulpmiddelen zoals soloapparatuur om in lastige situaties zoals slechte akoestiek en/of rumoer, beter uit de voeten te kunnen.
U vindt goede informatie over gehoorverlies in het Audiologieboek (digitaal) (opent in nieuw tabblad)