Als je hoortoestellen aanschaft, zet een audicien er soms ongevraagd een bedrag bij voor nazorg en/of voor een schadeverzekering tegen verlies en diefstal. De meeste nazorg is al geregeld via de contracten die verzekeraars met audiciens hebben afgesloten. Hieronder vallen doorgaans werkzaamheden als vervanging van kleine onderdelen van het hoortoestel, het reinigen en opnieuw afstellen van het hoortoestel of het in bruikleen geven van een vervangend hoortoestel als jouw eigen toestel in reparatie is. De nazorgpakketten die sommige audiciens verkopen gaan vaak over batterijen, een droogbox en/of een verzekering tegen verlies en diefstal.
Informatie vooraf door audicien
Het is niet goed als je onverwacht een bedrag voor nazorg op jouw rekening aantreft. Als cliënt heb je recht op goede en volledige informatie vooraf. Niet alleen over wat jouw hoortoestel kan, maar ook over alle bijkomende zaken én de daarbij horende kosten. Ons advies is dan ook: vraag altijd na wat de nazorg precies inhoudt en wat de extra nazorg jou kost. Vraag of de audicien deze gegevens ook op papier heeft staan, zodat je ze later nog eens rustig kunt bekijken. En kijk ook eens naar andere aanbieders. Zie stap 6 in ons stappenplan.
Onderlinge verschillen tussen audiciens
Overigens verstaat iedere audicien iets anders onder nazorg. De NVVS probeert hierin meer helderheid te verschaffen. Bij Zoek & Kies Audiciens kun je op zoek gaan naar een audicien in jouw regio. Klik vervolgens door naar een bepaalde audicien. Mogelijk heeft jouw audicien hier precies aangegeven welke handelingen onder de nazorg vallen en welk bedrag in rekening wordt gebracht. Wordt dit niet vermeld, vraag er dan naar bij het eerste gesprek met jouw audicien en wijs hem/haar op de mogelijkheid dit aspect in te voeren op Hoorwijzer.nl. Zo draag je een steentje bij aan meer transparantie voor alle cliënten.