Wek- en waarschuwingssystemen

Waarschuwingssystemen

Er zijn drie soorten waarschuwingssystemen voor slechthorenden: versterkers, lichtsignalering en trilsystemen. Vaak wordt er gewerkt met een combinatie van de waarschuwingssignalen.

Versterkers

Versterkers versterken het geluid van de deurbel of het ‘rinkelen’ van de telefoon. Versterkers kunnen op meerdere plaatsen in huis worden aangebracht, eventueel draadloos. Het volume van versterkers is instelbaar, de toonhoogte soms ook.

Versterking kan voor huisgenoten en/of buren een storende oplossing zijn. Maar als je niet in aanmerking komt voor vergoeding van een wek- of waarschuwingssysteem en toch moeite hebt om de deurbel of telefoonbel te horen, dan is dit een betaalbaar alternatief.

Lichtsignalering

Een lichtsignaleringssysteem werkt via radiofrequentie RF en is in principe draadloos. Het systeem maakt geluiden zichtbaar met flitslampen of een lampschakelaar. Lichtsignalering bestaat uit zenders en ontvangers. De zender vangt het geluid op en geeft een signaal door aan de ontvangers, die in het stopcontact zitten. Er zijn lichtsignaleringszenders voor de deurbel, telefoon, inbraakalarm, brandalarm/rookmelder, babyfoon en voor personenoproep.  Elk geluid heeft dan zijn eigen flitspatroon.

Het voordeel van lichtsignalering is dat je niets op jouw lichaam hoeft te dragen. Het nadeel is dat je afhankelijk bent van stopcontacten. Ook werkt lichtsignalering niet afdoende in lichte huizen en in de tuin. Bovendien zijn flitslampen niet goed voor mensen met de ziekte van Ménière of epilepsie.

Trilsystemen

Een trilsysteem maakt geluiden voelbaar met een trilontvanger of trilschijf. Een trilsysteem bestaat uit zenders en ontvangers, en werkt op een accu of batterijen. De zender vangt het geluid op en geeft een signaal door aan de ontvanger (plat doosje), die je op jouw lichaam draagt door deze aan je kleding te bevestigen. Er zijn trilzenders voor de deurbel, telefoon, inbraakalarm, brandalarm/rookmelder, babyfoon en voor een personenoproep. Elk geluid heeft zijn eigen trilpatroon.

Het voordeel van trilsystemen is dat je niet afhankelijk bent van stopcontacten en overal in huis en tuin bereikbaar bent. Wel moet je de triller altijd bij je dragen. Ook moet je de accu elke nacht opladen of de batterijen regelmatig vervangen.

Weksystemen

Er bestaan drie soorten wekkers voor slechthorenden:

  • Wekkers met een volumeknop: deze kun je harder zetten.
  • Flitswekkers: deze geven licht als ze afgaan.
  • Trilwekkers: deze hebben een trilschijf die je onder jouw kussen legt.

Ook zijn er combinaties van deze drie soorten wekkers. Voor alle typen wekkers geldt dat ze in vele soorten en maten verkrijgbaar zijn.

Wekkerontvanger

Gebruik je ook waarschuwingssystemen voor de deurbel, telefoon of rookmelder? Dan kun je het best kiezen voor een wekkerontvanger. Deze gaat ook af als bijvoorbeeld de telefoon rinkelt, de deurbel gaat of het (brand)alarm piept. Zo kun je ook ’s nachts in geval van nood gewaarschuwd worden. Lig je op bed en wil je juist niet gestoord worden, dan kun je de wekkerontvanger zo instellen dat hij niet afgaat als de deurbel of telefoon gaat. Wekkerontvangers werken op dezelfde flitslampen of trilsystemen als het waarschuwingssysteem.

Stand-alone wekker

Een stand-alone wekker is een aangepaste wekker die niet aan andere systemen is gekoppeld.
Heb je geen waarschuwingssysteem nodig, dan is een stand-alone wekker de beste keuze. Dat is meestal goedkoper.

Reiswekker

Er bestaan ook aangepaste reiswekkers. Dit zijn kleine trilwekkers die op batterijen werken.
Let op: deze wekkers hebben een hoog batterijverbruik.

Hulpmiddelen proberen

Om zo goed mogelijk gebruik te maken van jouw hulpmiddel, is het belangrijk dat je alle mogelijkheden kent en precies weet hoe het werkt. Je kunt deze hulpmiddelen uitproberen bij een HOORinfotheek. Wel heb je hiervoor een verwijzing van jouw huisarts of audioloog nodig en vallen de kosten van een bezoek onder het eigen risico of je kunt een bezoek brengen op eigen rekening (2017: € 50,-). Ook kun je verdere informatie vragen bij audiologische centra. Kijk bij Zoek & kies Audiologische centra welke centra speciale ruimtes hebben waarin je de hoorhulpmiddelen kunt proberen.

Vergoeding

Overige hoorhulpmiddelen komen voor 100% vergoeding van de zorgverzekeraar in aanmerking, wanneer jouw gehoorverlies (gemiddelde van metingen bij 1000, 2000 en 4000 Hz)) 35 dB of meer is en je volgens het protocol deze hoorhulpmiddelen nodig hebt om goed te kunnen functioneren. Jouw verzekeraar kan je hierover nader informeren.

Zorgverzekeraars hebben contracten met bepaalde leveranciers. Daardoor kan het voorkomen dat je een ander merk krijgt, dan je zelf zou hebben uitgekozen. Als je het hiermee niet eens bent, kun je een beroep doen op de restitutie van jouw zorgverzekering. Het kan zijn dat je het merk van jouw voorkeur dan wel kunt krijgen, maar dat je dan het marktconforme tarief vergoed krijgt en een gedeelte zelf moet bijbetalen.

Als je een hulpmiddel nodig hebt om jouw werk goed te kunnen uitoefenen, dan kom je mogelijk in aanmerking voor een vergoeding van het UWV voor een voorziening die niet gekoppeld is aan jouw hoortoestel. De aanvraag moet door jouw werkgever worden gedaan.

Daarnaast kun je mogelijk in aanmerking komen voor een vergoeding van de gemeente (Wmo). Heb je de hulpmiddelen nodig voor jouw maatschappelijke participatie (bijvoorbeeld vrijwilligerswerk, lokale politieke activiteiten) of wil je dat er voorzieningen komen in openbare gebouwen (bijvoorbeeld het theater), dan zou dit kunnen vallen onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Voor informatie kun je terecht bij jouw gemeente. Overigens merken wij dat weinig gemeenten voorzien in individuele voorzieningen bij de uitvoering van de Wmo. Wel zijn er succesvolle voorbeelden voor aanleg voorzieningen in openbare gebouwen.

De kosten voor hoorhulpmiddelen zijn onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar voor de Belastingen.