Luisterhulp

Persoonlijke luisterhulpEen luisterhulp is een apparaat voor het voeren van gesprekken. Het is bedoeld voor mensen met beginnende slechthorendheid die nog geen hoortoestel dragen en voor slechthorenden die geen hoortoestel kunnen dragen. Maar een luisterhulp kan ook gebruikt worden door mensen met een hoortoestel met een T-stand of M/T-stand, bijvoorbeeld om het verstaan van groepsgesprekken te vergemakkelijken. Bijkomend voordeel: op de meeste luisterhulpen zit een ringleidingstand. Ook al draag je geen hoortoestel, dan kun je toch gebruik maken van een ringleiding in bijvoorbeeld de kerk of ander openbaar gebouw.

Een luisterhulp bestaat uit een handmicrofoon (zender) en een koptelefoon of halslus (ontvanger). De microfoon en de ontvanger zitten met een draad aan elkaar vast. De handmicrofoon houd je in de buurt van de spreker. Het geluid gaat rechtstreeks naar de koptelefoon of halslus. Op de handmicrofoon zit een volumeregelaar. Desgewenst kun je een extra microfoontje aan de spreker vastmaken, dan wordt er minder omgevingsgeluid opgevangen.

Hulpmiddelen proberen

Om zo goed mogelijk gebruik te maken van jouw hulpmiddel, is het belangrijk dat je alle mogelijkheden kent en precies weet hoe het werkt.  Voor onafhankelijk advies over hulpmiddelen kun je terecht bij vestigingen aangesloten bij HOORinfotheek. Hiervoor heb je een verwijzing van jouw huisarts of audioloog nodig. De kosten van een bezoek vallen onder het eigen risico of je kunt een bezoek brengen op eigen rekening   (2017: € 50,-). Ook kun je verdere informatie vragen bij audiologische centra. Kijk bij Zoek & kies Audiologische centra welke centra speciale ruimtes hebben waarin je de hoorhulpmiddelen kunt proberen.

Vergoeding

Overige hoorhulpmiddelen komen voor 100% vergoeding van de zorgverzekeraar in aanmerking, wanneer jouw gehoorverlies (gemiddelde van metingen bij 1000, 2000 en 4000 Hz)) 35 dB of meer is en je volgens het protocol deze hoorhulpmiddelen nodig hebt om goed te kunnen functioneren. Jouw verzekeraar kan je hierover nader informeren.

Let op! Een luisterhulp wordt gezien als een alternatief voor een hoortoestel. Kies je voor een luisterhulp dan vergoedt de verzekeraar meestal binnen 5 jaar niet ook nog de aanschaf van een hoortoestel.

Zorgverzekeraars hebben contracten met bepaalde leveranciers. Dan kan het voorkomen dat je een ander merk krijgt dan je zelf zou hebben uitgekozen. Als je het hiermee niet eens bent, kun je een beroep doen op de restitutie van jouw zorgverzekering. Het kan zijn dat je het merk van jouw voorkeur dan wel kunt krijgen, maar dat je dan het marktconforme tarief vergoed krijgt en een gedeelte zelf moet bijbetalen.

Heb je een hulpmiddel nodig om jouw werk goed te kunnen uitoefenen, dan kun je mogelijk in aanmerking komen voor een vergoeding van het UWV als het gaat om een voorziening die niet gekoppeld is aan jouw hoortoestel. De aanvraag moet door jouw werkgever worden gedaan.

Daarnaast kun je mogelijk in aanmerking komen voor een vergoeding van de gemeente (Wmo). Heb je de hulpmiddelen nodig voor jouw maatschappelijke participatie (bijvoorbeeld vrijwilligerswerk, lokale politieke activiteiten) of wil je dat er voorzieningen komen in openbare gebouwen (bijvoorbeeld het theater), dan zou dit kunnen vallen onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Voor informatie kun je terecht bij jouw gemeente. Overigens merken wij dat weinig gemeenten voorzien in individuele voorzieningen bij de uitvoering van de Wmo. Wel zijn er succesvolle voorbeelden voor aanleg voorzieningen in openbare gebouwen.

De kosten voor hoorhulpmiddelen zijn onder bepaalde voorwaarden aftrekbaar voor de Belastingen.