Spraakherkenning

Bij spraakherkenning wordt spraak omgezet in geschreven, meestal getypte tekst. Omdat spraakherkenning steeds beter werkt, kan ook dit een goed hulpmiddel zijn om de communicatie makkelijker te maken. Spraakherkenning kan via de computer, tablet of Smartphone werken.

Computer

Dragon Naturally Speaking 13 is software waarmee spraakherkenning mogelijk is. Er zijn wel bepaalde voorwaarden om spraakherkenning te gebruiken. Ten eerste moet een stemprofiel worden aangemaakt (dit kost slechts 5 minuten) en verder moet de spreker rustig en duidelijk gearticuleerd spreken. De computer moet voldoende capaciteit hebben (voldoen aan minimum systeemeisen) om het programma goed te kunnen gebruiken.

De spreker gebruikt een headset (draadgebonden of draadloos). Als de spreker duidelijk spreekt in de headset, dan komt de spraak in tekst op het beeldscherm te staan. Namen en onbekende woorden moeten vaak alsnog worden ingetypt, waarna het programma ook deze ‘nieuwe’ woorden herkent. Meer informatie over spraakherkenning is te vinden op www.dendraakspraakherkenning.nl en www.spraakherkenning.nl. Bij het installeren van de software is een internetverbinding nodig. Gebruiken kan zonder internet.

Tablets en Smartphones

Spraakherkenning is ook mogelijk op een tablet of smartphone (iOS of Android). Er moet wel verbinding zijn met internet. Hoe beter de verbinding, des te beter werkt de spraakherkenning. Vaak zit de ‘spraakherkenningsfunctie’ of ‘dicteerfunctie’ al standaard op de tablet of Smartphone, bijvoorbeeld via de keuze ‘notities’. Maar er zijn ook verschillende ‘apps’ te downloaden, bijvoorbeeld ‘Dragon Dictation’ (allen iOS), Deafnote of Ava.

Ava is een spraakherkennings ‘app’ voor een Android of IOS Smartphone. Door meerdere Smartphones met elkaar te verbinden, kun je een groepsgesprek houden. Er is een gratis en een betaalde versie. Er is een internetverbinding nodig. Meer info: www.ava.me

Een nieuw ontwikkeling is Visual Ear. Er wordt een tablet + Bluetooth microfoontje geleverd, die alleen voor dit doeleinde gebruikt kunnen worden. Het programma is gebaseerd op Dragon, en je kunt dus stemprofielen aanmaken. Eenvoudig in de bediening en er is geen internet verbinding nodig. Meer info: www.visualear.nl

Let op! Gebruik een bluetooth headset als er veel omgevingslawaai is of als de spreker ook op afstand van de tablet wil kunnen spreken.

Vergoeding

Spraakherkenningssoftware wordt niet vergoed door de zorgverzekering.