Spraakherkenning

Bij spraakherkenning wordt spraak omgezet in geschreven, meestal getypte tekst. Omdat spraakherkenning steeds beter werkt, kan ook dit een goed hulpmiddel zijn om de communicatie makkelijker te maken. Spraakherkenning kan via de computer, tablet of Smartphone werken.

Computer

De spreker gebruikt een headset (draadgebonden of draadloos). Als de spreker duidelijk spreekt in de headset, dan komt de spraak in tekst op het beeldscherm te staan. Namen en onbekende woorden moeten vaak alsnog worden ingetypt, waarna een programma vaak ook deze ‘nieuwe’ woorden herkent.

Om spraakherkenning te kunnen gebruiken moet meestal een stemprofiel aangemaakt worden en verder moet de spreker rustig en duidelijk gearticuleerd spreken. De computer moet voldoende capaciteit hebben om een programma goed te kunnen gebruiken. Bij het installeren van de software is een internetverbinding nodig. Gebruiken kan meestal zonder internet.
Meer informatie over spraakherkenning is o.a. te vinden op www.dendraakspraakherkenning.nl (Dragon Naturally Speaking 13) en www.spraakherkenning.nl.

Tablets en Smartphones

Spraakherkenning is ook mogelijk op een tablet of smartphone (iOS of Android). Er moet wel verbinding zijn met internet. Hoe beter de verbinding, des te beter werkt de spraakherkenning. Vaak zit de ‘spraakherkenningsfunctie’ of ‘dicteerfunctie’ al standaard op de tablet of Smartphone, bijvoorbeeld via de keuze ‘notities’. Maar er zijn ook verschillende ‘apps’ te downloaden, bijvoorbeeld ‘Dragon Dictation’ (allen iOS), Deafnote of Ava.

Ava is een spraakherkennings ‘app’ voor een Android of IOS Smartphone. Door meerdere Smartphones met elkaar te verbinden, kun je een groepsgesprek houden. Er is een gratis en een betaalde versie. Er is een internetverbinding nodig. Meer info: www.ava.me

Visual Ear werkt met een tablet + Bluetooth microfoontje, die alleen voor dit doeleinde gebruikt kunnen worden. Het programma is gebaseerd op Dragon. Eenvoudig in de bediening en er is geen internet verbinding nodig. Meer info: www.visualear.nl

SpeakSee bestaat uit een compact setje draagbare microfoons. De microfoons worden aangezet, uitgedeeld aan de gesprekspartners en de spraak verschijnt direct op jouw smartphone. Meer informatie op https://www.speak-see.com/nl

Spraakherkenningssoftware wordt niet vergoed door de zorgverzekering.