Logopedist

Wanneer naar een logopedist?

Wil je jouw spraak verbeteren, bijvoorbeeld de articulatie, of leren spraakafzien (liplezen) of ondersteunende gebaren leren, dan ben je bij een logopedist aan het juiste adres.

De logopedist houdt zich bezig met allerlei stoornissen in taal en spraak (zowel aangeboren als verworven stoornissen) die problemen geven bij het communiceren met anderen. Logopedische hulp wordt soms in groepen gegeven, maar meestal individueel. Logopedisten kunnen zowel volwassenen als kinderen begeleiden.

Specialisaties

Logopedisten die zich ook gespecialiseerd hebben in het gehoor worden (logo-)akoepedisten genoemd en zijn vaak werkzaam als logopediste/audiologie-assistent bij een audiologisch centrum of bij een kno-afdeling.
Sommige logopedisten hebben zich bekwaamd in spraakafzien (‘liplezen’). Hiervan bestaat echter (nog) geen landelijke registratie. je moet dus per logopedist navragen of je daar terecht kunt voor een training in spraakafzien.
Ook kunnen sommige logopedisten je Nederlands met ondersteunende Gebaren (NmG) leren.

Waar te vinden?

Ben je op zoek naar een logopedist bij jou in de buurt, kijk dan op de site van de Nederlandse Vereniging voor Logopedisten en Foniatrie (NVLF) of op de website ZorgkaartNederland. 
Wil je weten of een logopedist kennis heeft van gebarentaal en/of spraakafzien, dan kun je kijken op de sites van GGMD,  Logopediepraktijk of contact opnemen met de werkgroep Communicatie van onze stichting.

Vergoeding

Logopedie voor slechthorenden kan mogelijk in aanmerking komen voor (gedeeltelijke) vergoeding. Jouw eerste aanspreekpunt voor vergoedingen is je zorgverzekeraar. Daarnaast kunt je mogelijk in aanmerking komen een vergoeding van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) en zorgkantoor wanneer de logopedie vanuit gespecialiseerde instellingen wordt gegeven. Verder kunt je mogelijk recht hebben op zorgtoeslag van de Belastingdienst of op belastingaftrek wegens buitengewone uitgaven.

Kwaliteitswaarborg

In Nederland is logopedist een beschermd beroep. De beroepsvereniging van logopedisten is de Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie (NVLF).  De NVLF stelt zich onder meer ten doel om de kwaliteit van de logopedie in Nederland te verhogen