Akoestiek

In een ruimte met een slechte akoestiek galmen en weerkaatsen alle geluiden. Dus niet alleen het geluid dat je wilt horen, maar ook alle achtergrondgeluiden. Dat maakt het verstaan van spraak een stuk moeilijker en is daardoor ook meer vermoeiend.

In het algemeen geldt: hoe leger de ruimte is en hoe gladder en harder de muren, vloeren (parket of plavuizen) en plafonds zijn, hoe meer geluiden worden weerkaatst.

Absorberende maatregelen

Het aanbrengen van geluidsabsorberende materialen thuis en op het werk helpt om een slechte akoestiek te verbeteren. Denk hierbij onder meer aan:

  • Tapijt: hoe hoogpoliger het tapijt, hoe meer absorptie van geluid.
  • Overgordijnen: hoe dikker de stof (velours), hoe meer absorptie van geluid. Het effect van dunne stoffen zoals vitrage is nagenoeg te verwaarlozen. Gordijnen kun je eventueel ook voor een galmende/geluidweerkaatsende muur hangen.
  • Geluidsabsorberende materialen op de wanden: het beste zijn speciale geluiddempende wanden. Nadeel is wel dat deze zachte materialen ook kwetsbaar zijn. Je kunt ook kiezen voor wandkleden of gordijnen, maar het effect hiervan is minder groot.
  • Geluidsabsorberende materialen in/op het plafond. Denk bijvoorbeeld aan het spannen van een akoestisch doek dicht onder het plafond met daartussen een 2 cm dikke laag isover absorptiemateriaal of aan plafondverlaging waarbij een luchtruimte wordt aangebracht van ten minste 10 centimeter onder het harde plafond. Voor toepassing in woningen bestaan er ‘onzichtbare’ ophangsystemen. Houd wel rekening met een oplossing voor de lichtpunten!
  • Schilderijen, stoffen meubels, grote planten en dergelijke: een rijkelijk gemeubileerde kamer heeft minder galm dan een tamelijk lege kamer. Bij planten geldt: hoe groter de bladeren, hoe meer geluid wordt geabsorbeerd.

Van deze maatregelen heeft het aanbrengen van geluidsabsorberende materialen tegen het plafond het meeste effect.

Indeling ruimte

Ook de indeling van de ruimte draagt bij aan goed spraakverstaan. Denk hierbij aan:

  • Het verkleinen van de ruimte, bijvoorbeeld door het plaatsen van wandjes. Een ruimte met inspringende of verschuivende wanden (veel hoeken) absorbeert het geluid beter dan lange rechte wanden.
  • Het veranderen van de kamerindeling, zodat de afstand tussen jou en de spreker kleiner wordt. Een afstand van 1 tot 1,5 meter is een goede afstand voor spraakafzien.

Afzwakken geluidsbronnen

Naast deze aanpassingen in de akoestiek om geluiden te absorberen, kun je ook proberen diverse geluidsbronnen te verminderen of af te zwakken. Denk bijvoorbeeld aan minder geluiden van buitenaf door het aanbrengen van dubbel glas. Je kunt ook bewuste keuzes maken bij de aanschaf van geluidproducerende apparatuur in huis, zoals ventilatievoorzieningen, maar ook aan de afwas- en wasmachine.

Advies

Bouwbedrijven, en vooral architecten, behoren op de hoogte te zijn van de diverse akoestische mogelijkheden (nieuwbouw/verbouw). Desgewenst kun jij – of jouw werkgever -een gespecialiseerd akoestisch bureau inschakelen. Voor meer informatie kun je terecht bij de Nederlandse Stichting Geluidshinder of op internet bij de Startpagina voor geluid.

Vergoeding

Heb je betere akoestiek nodig om jouw werk goed te kunnen uitoefenen, dan kom je mogelijk in aanmerking voor een vergoeding van het UWV. De werkgever moet dit aanvragen.