Bescherming

Bescherming van je gehoor is belangrijk. Iedereen weet wel dat (plotselinge) harde geluiden zoals vuurwerk, fluitjes of harde muziek kunnen leiden tot gehoorbeschadiging. Het oor is immers een kwetsbaar orgaan. Maar er zijn meer situaties die schadelijk kunnen zijn voor je gehoor. Ook door dagelijks lawaai in jouw privé- of werkomgeving kan je ongemerkt schade oplopen. Verder kunnen bijvoorbeeld zwemwater of reizen met een vliegtuig een aanslag op jouw gehoor zijn. Vermijden van dit soort situaties is natuurlijk het beste, maar lang niet altijd mogelijk. Bescherm jouw gehoor dan zo goed mogelijk tegen de schadelijke invloeden. Pas ook op met het gebruik van medicijnen. Sommige medicijnen kunnen als bijwerking hoorproblemen veroorzaken.

Tip! De Nationale Hoorstichting heeft de digitale MP3-check ontwikkeld, samen met het AMC en het LUMC. Met deze test kun je snel online nagaan of jouw luistergedrag schadelijk is voor jouw gehoor.

Oordoppen privésituatie

Bij de audicien kun je allerlei oordoppen verkrijgen om jouw gehoor te beschermen, variërend van standaardmodellen tot speciaal op maat gemaakte. Sommige sluiten de gehoorgang geheel af. Er zijn ook modellen met een kanaaltje erin waardoor je toch nog wat kunt horen. Oordoppen zijn verkrijgbaar in harde en zachte uitvoeringen, en in onopvallende of juist felle kleuren. Er zijn zelfs hele bijzondere ontwerpen verkrijgbaar.

Beschermende hoorhulpmiddelen voor privégebruik komen meestal niet in aanmerking voor vergoeding door de zorgverzekeraar. Voor bijzondere individuele gevallen geldt soms een uitzondering.

Gehoorbeschermers voor werksituaties

Als je in jouw werksituatie structureel wordt blootgesteld aan lawaai, dan loop je gehoorbeschadiging op. Je loopt al risico bij een geluidsniveau vanaf 80 decibel. Ter vergelijking: verkeer op de snelweg produceert ongeveer 95 decibel, een cirkelzaag ongeveer 110 decibel, boren is ongeveer 100 decibel, een hogedrukspuit staat gelijk aan circa 105 decibel en een slijptol aan zo’n 117 decibel.

Gehoorbeschermers hebben alleen zin als ze het lawaai dempen én altijd gedragen worden. Gehoorbeschermers moeten dus prettig zitten en niet irriteren. Afhankelijk van de omstandigheden (klimaat, werkomstandigheden, werkruimte) kan je kiezen uit verschillende soorten gehoorbeschermers.

  • Oorpluggen: korte staafjes, gemaakt van zacht en materiaal met een sponsachtige structuur. De pluggen moeten met de vingers in de juiste vorm worden gekneed voordat ze worden ingebracht in de gehoorgang. De plug past zich aan de grootte en de vorm van de gehoorgang aan. Oorpluggen sluiten de gehoorgang af.
  • Oorkappen: een soort koptelefoons met stevige hoofdbeugels en afdichtringen die ervoor zorgen dat de kappen strak tegen het hoofd worden aangedrukt.
  • Otoplastieken: instelbare en op maat gemaakte gehoorbeschermers die via een mechanisch ventiel normaal geluid laten passeren en overmatig geluid filteren.

Gehoorbeschermers voor werksituaties worden meestal verstrekt en vergoed door de werkgever als het gaat om werken in lawaai. Werkgevers zijn verplicht om gehoorbescherming te bieden bij een geluidsbelasting vanaf 80 dB. Werknemers zijn verplicht deze gehoorbescherming te dragen als het geluid harder is dan 85 dB.  Heb je gehoorbeschermers nodig om jouw werk goed te kunnen uitoefenen, dan komt jouw werkgever mogelijk in aanmerking voor een vergoeding van het UWV.

Kijk voor meer informatie over ‘werken en gehoor’ op onze hoorWERKwijzer.

Medicijnwijzer

Medicijnen kunnen klachten verlichten, maar sommige medicijnen kunnen als bijwerking hoorproblemen veroorzaken. Dit geldt ook voor middelen die je zonder recept bij de drogist of apotheek kunt kopen, zoals de pijnstillers ibuprofen en piroxicam. ‘Vrij verkrijgbaar’ betekent dus niet ‘vrij van risico’. Wees verder voorzichtig met het combineren van medicijnen, zij kunnen elkaars werking beïnvloeden. Vraag jouw arts of apotheker altijd of medicijnen schadelijk kunnen zijn voor het gehoor, ook als je deze middelen zonder recept aanschaft. Vraag ook of ze gecombineerd mogen worden met medicijnen die je al gebruikt. Lees voor gebruik de bijsluiter. Download onze folder via onze algemene site.

Heb je klachten op opmerkingen over een bepaald medicijn? Je kunt jouw ervaringen  anoniem melden op het digitale Meldpunt Medicijnen. Als je bijwerkingen meldt, dan word je na een aantal vragen automatisch doorgelinkt naar Lareb, een organisatie die verantwoordelijk is voor de registratie van bijwerkingen van medicijnen.