Huisarts

Wanneer naar de huisarts?

Ben je jonger dan 68 jaar en wil je voor het eerst laten onderzoeken of jij gehoorverlies hebt, dan is de huisarts de eerste specialist die je raadpleegt. Ben je 68 jaar of ouder dan kan je rechtstreeks bij een audicien binnenstappen. Ook als je 18 jaar of ouder bent en je wilt je huidige hoortoestellen vervangen, kan je direct naar de audicien.

Wat doet de huisarts?

De huisarts kan snel vaststellen of het verminderd gehoor misschien wordt veroorzaakt door een gemakkelijk oplosbaar probleem, bijvoorbeeld oorsmeer of een verkoudheid. Bestaat het vermoeden dat er meer aan de hand is, dan kan de huisarts je verwijzen naar een kno-arts.

Diagnose

De huisarts zal eerst de klachten met je bespreken. Vervolgens zal de huisarts in jouw oren kijken, om de gehoorgang en het trommelvlies globaal te inspecteren (otoscreening/ otoscopie). Soms voert de huisarts een test uit. Dat kan met een zogenoemde screeningsaudiometer of met een fluisterspraaktest. Bij de fluisterspraaktest fluistert de huisarts op oorhoogte achter jouw rug (om liplezen te voorkomen) per oor zes combinaties van drie cijfers en letters, terwijl je het andere oor afdekt. Als je meer dan vier combinaties niet goed herhaalt, zal de huisarts verdere actie ondernemen. Deze test is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Voor verstandelijk gehandicapte kinderen wordt de test ondersteund met een plaatjeskaart.

Behandeling

Is er sprake van een gemakkelijk oplosbaar probleem? Dan helpt jouw huisarts je door middel van een behandeling (bijvoorbeeld het uitspuiten van jouw gehoorgang) en/of medicijnen.

Doorverwijzing

Is er meer aan de hand? Dan verwijst de huisarts je voor nader onderzoek door naar de kno-arts of het audiologisch centrum.

Advies

Als jouw huisarts inschat dat medisch onderzoek niet nodig is, kun je het advies krijgen om rechtstreeks naar de audicien te gaan.

Let op: vraag dan vooraf bij de zorgverzekeraar na of jouw kosten vergoed worden. Veel zorgverzekeraars willen namelijk dat je toch eerst naar de kno-arts gaat, zeker als het om een eerste hoortoestel gaat.

Vergoeding

Alle zorgverzekeraars bieden volledige vergoedingen van standaard huisartsenzorg. De zorg van jouw huisarts wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Deze basisverzekering is voor iedere inwoner van Nederland verplicht. Deze zorg valt niet onder het eigen risico.

Kwaliteitswaarborg

Vrijwel alle huisartsen zijn aangesloten bij het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), de wetenschappelijke vereniging van huisartsen. Het NHG bevordert de wetenschappelijke ontwikkeling en de kwaliteit van de huisartsenzorg.

De ‘NHG-Standaard Slechthorendheid’ is een protocol dat de huisarts gebruikt als je met klachten over gehoorverlies op het spreekuur komt. Elke NHG-Standaard wordt samengesteld door deskundigen op basis van gepubliceerd wetenschappelijk onderzoek.