Een tinnitusmaskeerder of -instrument?

Heb je last van tinnitus (oorsuizen) dan kan een tinnitusmaskeerder helpen jouw klachten draaglijker te maken doordat geluid van buitenaf jouw tinnitusgeluiden minder van betekenis laten zijn. Heb je tinnitus en een gehoorverlies, dan is het logisch te kiezen voor een hoortoestel met ruismaskeerder, ook wel tinnitusinstrument genoemd.

Eén van de bijkomende voordelen van een maskeerder/instrument is dat het soms ook nog effect heeft als deze al is uitgeschakeld. Een nadeel kan zijn dat het met het tegengeluid van de maskeerder lastiger is om een gesprek te voeren. Heel soms kan het ook de klachten verergeren. Kijk bij Zoek & kies hoortoestellen welke hoortoestellen voorzien zijn van een tinnitusmaskeerder.

Het gebruiken van een tinnitusmaskeerder/-instrument kan ook een onderdeel van de tinnitustherapie zijn, waarbij het hulpmiddel volgens het zogenaamde ’tinnitus aanpasprotocol’ door een specialist (audioloog) wordt afgesteld. Daarnaast kunnen ook Tinnitus Retraining Therapy (TRT), Cognitieve Gedragstherapie (CGT) en ontspanningsmethodieken een onderdeel van de therapie zijn. Een goede voorbereiding volgens een behandelplan en een aanpassing volgens het protocol verhoogt de kans op een goed afgestemde maskeerder/instrument en op de acceptatie ervan. Deze zorgvuldige aanpassing vergt wel meer tijd dan een ‘normale’ hoortoestelaanpassing.

Tip!

Naast de tinnitusmaskeerders en -instrumenten, is er ook een toestroom van apps voor smartphones met diverse mogelijkheden. Vele geluiden zijn reeds beschikbaar en kunnen bijvoorbeeld via solo-apparatuur of streaming accessoires rechtstreeks op hoortoestellen, iPod en/of geluidsinstallaties gebruikt worden om jou te helpen ontspannen.